torstai 13. tammikuuta 2011

2010

Ensimmäinen vuosi blogia alkaa olla takana, samoin ensimmäinen nettineulomisen vuosi. Viime vuonna tähän aikaan olin juuri tututstunut Ravelryyn, mutta en oikein ollut vielä päässyt kärryille sivuston ihanuudesta. Luin huimalla innolla käsityöblogeja, enkä voinut kuin ihmetellä kuinka mahtavia, inspiroivia, kauniita, näppäriä ja yksinkertaisesti ihania asioita niistä blogeista löytyi.

Omaa blogiani miettiessä iski kevyt alakulo: enhän minä oo mitään uutta ja jännää tehnyt. Tekstit on blaa, kuvat on blaa, osa käsitöistäkin on vähän blaa ja tehtyjä töitä on vielä niin vähänkin. Mutta hetken alakuloissa märehdittyäni aloin miettiä, että mitäs jos vertaisin saavutuksiani ihan vain siihen, missä olin viime vuonna, enkä siihen, mitä muut ovat saaneet aikaan, ja johan alkoi mieli kirkastua. Viimeisen vuoden aikana olen nimittäin:
- neulonut ensimmäisen villapaitani
- neulonut ensimmäisen neulehuivini
- opetellut kehräämään värttinällä
- opetellut kehräämään rukilla
- opetellut blogin kirjoittamista (ja kyllä, vaatii tämäkin opettelua. Oman äänen löytäminen on yllättävän hankalaa.)
- oppinut sujuvammaksi kaavioiden lukijaksi
- oppinut neuletekniikoita (esim. russian join ja kitchener stitch on tullut viimeisen vuoden aikana testattua)
- oppinut myös askartelemaan toisinaan
- tykästynyt neuleaiheiseen podcastiin, "löytänyt" mm. Ravelryn ja Knittyn.

Loppujen lopuksi ihan kelvollinen saavutus, sanon ma. Samaan hengenvetoon voisin lisätä, että on mulla esiteltävääkin, ihan vähän. Eli joululahjoja parit kappaleet. Ensinnäkin neuloin Kettu K:lle kirjolapaset entisten hukattujen tilalle. Tulipa taas huomattua, että se lankadominanssi on ihan oikeesti aiketta pitää mielessä. Myös huomasin alunperin ajatelleeni väärin lankojen järjestyksen tuossa lankadominanssissa. Lähempänä sormen päätä oleva lanka on "heikompi", sormen juuressa oleva puolestaan dominoi. Ero on melkoisen suuri. Kattokaa vaikka.KIRJONEULELAPASET KETTU K:LLE

Malli: Drops 126-5
Lanka: Garnstudio Fabel, valkoinen 28 g ja harmaa 33 g
Puikot: 3.0

Vasemmalla olevan lapasen ranneosan lehti(vai marja?)kuviossa valkoinen lanka oli harmaan "yläpuolella", eli sormen päässä. Oikeanpuoleisen lapasen samaisen kuvion neuloin valkoinen lanka harmaan "alapuolella", jolloin kaikki kiekurat jäivät selvästi paremmin näkyviin. Muuten lapasista tuli mun mielestä ihan nätit. Huomatkaa myös tarkat grammamäärät! Sain joulupukilta lahjaksi digitaalisen keittiövaa'an, joka toimii gramman tarkkuudella. Viime vuoden opittuihin asioihin kuuluu myös se, että tuollaisesta vaa'asta voi olla huimasti hyötyä, jos sattuu lähettelemään postitse käsitöitä eikä aina jaksaisi Itellan konttorissa asti käydä punnitsemassa kirjeen painoa.

Äidille ja isälle tein äkkinopsasti kaulurit joululahjaksi. Idea oli sen verran simppeli, ettei se paljon ohjetta kaipaillu. Tosin virkattujen nappien ohjeen katsoin Debbie Stollerin Virkkaajan käsikirjasta. Kauluri ei kyllä pääse ihan oikeuksiinsa tässä kuvassa, mutta idean tuosta saa.KAULURI

Malli: oma
Lanka: Novita Tempo, n. 100 g
Puikot: 7.0

Jostain kumman syystä joululahjojen kuvaaminen ei oikein innosta. Luulen, että se johtuu osittain vuodenajan pimeydestä (yhdistettynä perus digipokkariin), ja osittain siitä että mulla on niin kiire saada lahjat pakettiin, etten malttais ootella oikeaa kuvaushetkeä (ts. sitä puolta tuntia, mikä talvipäivänä on edes hieman kirkkaampaa, jollei satu pilvinen sää). Tänä vuonna kuvaamatta jäi vain äidin musta kauluri (samanlainen kuin harmaa, mutta arvatenkin hankalampi kuvattava hämärässä...) ja Venkulle tehty pipo. Venkun sukista otin sentään äkkikuvan. Vähän mietin, että laitanko ees sukkien kuvaa tänne, kyseessä on kuitenkin tosi perussukat ja kuvat on tosi huonoja. Mutta toisaalta, pysyypähän sitten itsellä muistissa, että mitä oon tehny ja mistä.SUKAT VENKULLE

Malli: perus
Lanka: Novitan 7 Veljestä
Puikot: 3.5

Ja ihan itselle vielä muistutukseksi: sukkien teräosa on 17 cm kantapäästä varpaisiin. Seuraavat sukat voi vielä varmasti samoilla mitoilla tehdä, mutta sen jälkeen pitää muistaa kysyä, että joko ne alkaa olla pieniä. Lapset kasvaa kyllä ihan käsittämätöntä vauhtia.

1 kommentti:

  1. Muutamia nappiohjeita näyttäisi netistä löytyvän, idea on kaikissa aikalailla sama. Tässä linkki yhteen englanninkieliseen, jossa on kuvatkin.

    http://www.beatknitting.com/2008/11/crochet-button-tutorial.html

    Itse virkkasin suunnilleen tällaisella ohjeella: Ota pienempi virkkuukoukku kuin langalle on suositeltu, että napista tulee jämäkkä. Tee aloitussilmukka noin puolen metrin päähän langan päästä, "häntä" laitetaan myöhemmin napin sisään. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa, yhdistä lenkiksi piilosilmukalla. Virkkaa lenkkiin 8 kiinteää silmukkaa, yhdistä piilosilmukalla. Virkkaa seuraavalla kierroksella kaksi kiinteää silmukkaa jokaiseen ed. kierroksen kiinteään silmukkaan. Seuraavalla kierroksella kavenna joka toinen silmukka pois (eli pitäis jäädä taas 8s). Laita langanpää napin sisään. Kavenna kunnes napissa on jäljellä niin vähän silmukoita, että napin voi vaivatta parsia umpeen loppulangalla. (Itselläni n. 4 silmukkaa.)

    Jos kaulurin pinta miellyttää, niin se on tehty 3o 1n parittomalla silmukkamäärällä (kuvan kaulurissa 27), jolloin lopputulokseksi tulee mun mielestä vähän resoria nätimpi pinta. Ei kylläkään näy tuossa kuvassa kummoisesti. :)

    VastaaPoista