lauantai 27. helmikuuta 2010

Itsy bitsy

Vaikka omistan suht uuden ja enimmäkseen kamalan näppärän ompelukoneen, en silti ole kovinkaan kummoinen tai intohimoinen ompelija. Jotenkin onnistun aina säheltämään langat solmuun, kankaat ruttuun ja saumat mutkille. Siksipä haluankin esitellä postauksen alkuun yhden vähän vanhemman saavutukseni: Venkulle joululahjaksi valmistuneen päiväpeiton. Peitto valmistui parissa päivässä joulukiireen alla, imi yllättäviä määriä lankoja ja kangasta itseensä ja vaati melkoisen määrän kääntelyä ja säheltämistä. Lopputulos on, kuten tavallista, kaukana täydellisestä, mutta olen kyllä äärimmäisen ylpeä siitä, että sain tämän tehtyä. Kettu K. auttoi peiton neliöiden taittelussa, neuloittamisessa ja sommittelussa. Myös kuva on pikkusiskon ottama.



VENKUN PÄIVÄPEITTO

Malli: cathedral window block, esim. täältä
Kangas: mustaa lakanakangasta 6,5 m , Marimekon Purnukkaa 0,5 m ja jotain Eurokankaan alekangasta 0,4 m


Sitten siihen varsinaiseen otsikon viittaamaan itsybitsyyn, eli pienemmän luokan töihin. Kuulin kurssikaveriltani, että Jyväskylän yläkaupungilla on vähän piilossa joku ihana lankakauppa, Titityy nimeltään. Ajo-ohjeiden avulla paikansin kyseisen lankakaupan ja menin tietty nuuskimaan, että mitäkäs ihanuuksia kaupassa olisi tarjolla. Koska tarkoitus ei ollut aloittaa mitään isompaa projektia, päädyin ostamaan tiskirättilankaa. Langaksi valikoitui 100% hamppua oleva allhemp6.



En ole ennen ostanut vyyhdillä olevaa lankaa, enkä arvannut, ettei se toimi ihan samaan tapaan kuin kerällä oleva. Tai näin oletan vähäisten kokemusteni (lue: tämän yhden vyyhdin) perusteella. Pari kertaa langanpäätä kiskaistuani alkoi vaikuttaa siltä, ettei lanka juoksekaan suoraan vyyhdiltä, vaan vaatii kerimisen. Tämäkin osoittautui minun innollani haasteelliseksi.



En vieläkään ymmärrä, mistä nuo kaikki solmut lankaan ilmestyivät. :/ Langan selvittelyyn upposi varmasti pitkästi toista tuntia. Selvittelystä turhaantuneena päädyin tekemään simppeleimmän mahdollisen tiskirätin, eli kylmästi ainaoikeaa. Mielestäni ainaoikealla saa ihan kivan näköistä pintaa ja hamppulanka ei välttämättä (taas huomautettakoon, ettei minulla ole varsinaisesti kokemusta asiasta) sovellu kovin pitsisiin ratkaisuihin.



TISKIRÄTTI

Malli: ainaoikeaa
Lanka: Lanaknits allhemp6
Puikot: 4

Lankaa jäi tiskirätin jälkeen noin puoli kerää. Poppelin kahvilan seinälle kerätään kukkaköynnöstä virkatuista ja neulotuista kukista. Mielestäni idea oli niin ihana, että halusin kantaa oman korteni kekoon (tai kukkani köynnökseen) kunhan joku päivä uskaltaudun ja ehdin kahville asti enkä vain pikaisesti hamstraamaan lankoja. Vielä kun keksisin, että kenet saan huijattua kahviseuraksi!



VIRKATTU ORKIDEA

Malli: Crochet Orchid
Lanka: Novita Kotiväki ja Lanaknits Allhemp6
Koukku: 3

Vielä pari viikkoa sitten aioin kovasti olla neulomatta kunnes kandi alkaa olla kasassa, mutta hylkäsin ilolla aikeeni kun tajusin, että neulerepertuaarissani on huimia aukkoja. Aukkojen paikkaamisen päätin mitä pikimmiten aloittaa neulotulla pitsihuivilla, mallia Aquila. Aluksi haaveilin mutkikkaammista malleista, mutta sain onneksi hiljennettyä kunnianhimoni ja suuret osaamiskuvitelmani turvallisemmalle tasolle. Jos tästä selvitään kunnialla, niin sitten voi siirtyä niihin hankalampiin ja haasteellisempiin huiveihin.


4 kommenttia:

  1. Uih, haluan nähdä pian pitsihuivin valmiina! (ei kuitenkaan kiirettä tai paineita..) Ja mielelläni voin tulla kahviseuraksi Poppeliin, huijaamattakin, jos vain tahdot :)

    VastaaPoista
  2. Hip hei! :) Joko oot parantunut? Voisi alkuviikosta vaikka käväistä testaamassa Poppelin kahveja, ja samalla voidaan kattoa se pipo kuntoon. Mokoma huivinalku houkuttelee kyllä koko ajan neulomaan, eli eiköhän tuo aika pikaiseen tahtiin valmistu.

    VastaaPoista
  3. Todella hieno tuo sinun päiväpeittosi! Tulin tutustumaan blogiisi finnisknitblogs-sivuston kautta. Hyvältä näyttää! :)

    VastaaPoista
  4. Orange Revolution: Kiitokset! Kiva tietää, että tänne eksyy vähemmänkin tuttuja ihmisiä käväisemään. :)

    VastaaPoista